VEZİRKÖPRÜ YAŞAM GAZETESİ
VEZİRKÖPRÜ'YÜ YÖNETENLER YAPTIKLARINIZ VE YAPMADIKLARINIZLA BU İLÇENİN ARŞİVİNDESİNİZ.
Vezirköprü^ye dair yapılan haberler sadece bugün için değil, geleceğe de bırakılan bir arşivdir gerçeğinden yola çıkarak bugün yapılan haberlerin gerek kendi arşivimizde gerekse Devlet birimlerinde ve Vezirköprü Halk Kütüphanesinde saklanmaktadır.
Vezirköprü^de geçmişi incelemek isteyenler bu belgelere ve haberlere bakarak bir ilçenin hangi evrelerden geçtiğini görebileceklerdir. Basın bu yönüyle de adete bir ilçenin tarihsel fotoğrafıdır. Bu fotoğrafı yıllar önce yapılmış haberlerimize bakarak anlıyoruz, İnsanlar vefat etmişler, adları unutulmuş bize belgelerde ki fotoğraflar, haberler, evraklar kalmış. Bu yönüyle bugünlerin üzerinden yıllar geçince bu şehrin önünde yıllarca bulunmuş insanlardan bazen gazetelere baktığımızda onlardan hiçbirşey kalmamış olduğunu görüyoruz. Çünkü tarih belgeyle ve arşivle yazılır. Bu şehrin bugünlerinde adınız olabilir ama bir ilçenin toplumsal hafızası olan Basının emekle ürettiği sayfalarda bir değerle arşivlenmemişsenizi gelecek nesil sizi sadece anlamsız bir kaç haberle anacak demektir
Bildiğiniz gibi "Tarih yazı ile başlar, yazı ise pürüzsüz satıhlar ister. İlk devirlerde yazının
bulunmasıyla önce taş, sonra pişmiş tabletler üzerine yazılar yazılmıştır.
Ancak bu maddelerin yüzeyleri sert ve pürüzlü satıhlar olduğundan yazılar
demir kalemle kazınarak yazılmıştır. Hattuşaş (Boğazköy-Yozgat)’da
yapılan kazılarda M.Ö 2000-1800 yıllarında Hititlerin resmi anlaşmaları,
kanunları ve birçok resmi vesikaları tabletler halinde sakladıkları tespit
edilmiştir (Kütükoğlu, 1994: 15)" Şimdi tarih kağıtlara yazılıyor ve Gazetelerde bir ilin, ilçenin, ülkenin en önemli hafızasıdır. İlçemiz adına bu hafızaya baktığımız zaman gelecek nesilin yıllar sonra bugünlere baktığında değerle anacakları güzel eserlerin çalışmaların yer alması temennisindeyiz. Haber yapıldı bitti değil, Haber yapıldığında gazetelerin sayfalarında yer aldığında o detay artık toplumsal hafızaya ve arşive eklenmiş demektir. Arşivler adeta geçmişinin koruyucusu, geleceğin kurucusudur.
Arşiv, evrak ve dosyalar kadar önemlidir. Zincirin üçüncü halkası konumundadır. Konunun anlatılıp korunmasını sağlarken aynı zamanda hangi tarihler arasını kapsadığı ve kimi ilgilendirdiğini belirlemede yardımcı olur. Gelecek nesil bu günleri Gazete arşivlerinden, arşivlediğimiz videolardan tanımlamaya çalışacak. Bu anlamda kurum ve kuruluşlar siyasi parti temsilcileri bir toplumun hafızasında yer almanın Basın gücüyle olduğunun bilincinde olması gerekiyor.
"Arşivlerin bir milletin kültür ve tarih hazinesi olduğu aşikârdır. Osmanlı
Devlet Yönetimi de bunu en iyi şekilde idrak ederek XIX. yüz yılın
ortalarında 1846 yılında arşivleri için oluşturdukları kuruma “Hazine-i
Evrak” adını vermişlerdir. Gerçekten Osmanlıdan intikal eden Türk Arşivleri
dünya çapında paha biçilmez bir belge hazinesidir. " Geçmişten bugüne baktığımızda insan ve
toplumlar fıtratları gereği yaşadıkları dönemdeki maddi ve manevi
birikimlerini kayda alma ve bu kayıtları sonraki nesillere aktarma arzusunda
olmuşlardır.
Gazeteler bu çağda önemli bir arşiv ve toplumsal hafıza imkanı sunmuştur. Devlet idaresi, basılan bu gazeteleri arşivleyerek ve gerektiğinde araştırmacıların ve talep edenlerin hizmetine sunarak geçmiş ile bugün arasında bir köprü vazifesini icra etmektir.
Basının bu yönüyle de önemli bir işlevi vardır. Yaptığımız haberler yalnızca bugüne değil, geleceğe de bırakılmış bir belgedir, arşivdir. Yönetenlerin geride bıraktığı hoş seda ya da gürültü, sessizlik hepsi geleceğe arşivlenmeye devam ediyor. Bugünlerimize baktığımızda geleceğe ilçemiz adına pek kayda değer haberler bırakamanında üzüntüsü içindeyiz.