VEZİRKÖPRÜ YAŞAM GAZETESİ
Yaşam Gazetesinin manşetinde de dile getirdiğimiz gibi Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, Vezirköprü'nün Osmancık'a yakın köylerinin ilçeye rahat ulaşımı için yol yapım çalışmalarının başladığını bildirmesi ve sayfasından paylaşmasıyla hareketlilik Vezirköprü Gündeminin önemli konularından biri haline geldi. Yıllardır Vezirköprü Havza yolunu konuşan Vezirköprü beklemekten yorulmuş olmalı ki onlarca yorumda Vezirköprü'nün yetersiz kalmasının nedenleri üzerine düşüncelerini aktardı.
Evet Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olarak görülen ulaştırma sistemi; ekonomik ve sosyal girdileriyle toplumu sürekli etkileyen bir yapıya sahiptir. Toplumsal yaşamın evrimi, sanayileşme ve ticaretin gelişmesi ile taşımacılık kavramı da oluşmuştur. Üretimin artması taşımacılık ihtiyacını artırarak mal ve eşyanın taşınmasını özel bir ihtisas dalı haline getirmiştir. Kısaca yol varsa, ticaret olmuş, ticaret varsa yol oluşturulmuştur. Haliyle Vezirköprü yıllarca kendi içine sıkışıp kalınca, ne ticareti nede yolu kalmış. Bir zamanların Vezirler şehri Vezirköprü olmuş "Gurbetçiler Şehri"
Çorum Milletvekilinin gayretiyle çalışmaları hızla devam eden yol, gezelim tozalım yolu değil, ticareti ve ilçeyi hareketlendirecek bir yoldur. Bu hizmetin Osmancık sanayisine, esnafına, pazarlarına ve iş gücüne katkı sağlayacağını herkes bilir, evet bu yol ile Vezirköprü'nün o yöresinde ki köylerimiz kazanabilir, alternatif bir yolları oluşabilir ama o tarafa yönelecek bir hareketliliğin Vezirköprü piyasasını da etkileyeceği unutulmamalıdır.
Kendi ilçesinin önünü açmak için Siyaseti, Milletvekili, Belediye Başkanı, Oda Başkanları bir araya gelerek proje geliştiren ve bunu uygulamayı başaran Çorum ve Osmancık Yöneticilerini kutlamak gerekiyor. Vezirköprü adına ise üzücü bir terkedilmişlikten bahsetmek zor değil, Herkes kendi kafasına göre takılıyor, köklü çözüm yok, vaat ve oyalamalarla boşa geçen yıllar ve küçülen Vezirköprü
Binlerce insana ulaşan bir yol bağlantısı elbette takdire değer " Tahtaköprü (2100), Sarıdibek (2850), Alanşeyhi (1350), Öğürlü (2500), Alan (1000), Beşpınar (1350), Karaköy (900) ve Esentepe (500 Bu yol yapıldığında yaklaşık 15.000 kişilik bir nüfus Osmancık'a konforlu ve rahat bir şekilde gelip gidecekler, belki de Osmancık'a yerleşecekler.
Her alanda olduğu gibi ulaştırma alanında da en modern, en gelişmiş taşıma araçlarına sahip
olmak, teknolojik gelişmelere ayak uydurmak, ekonomik kalkınmanın ve refahın
göstergesidir. Yıllarca Havza yolunun darlığına sıkıştırılmış Vezirköprü için elbette o gelişmişlikten ve refahtan bahsetmemiz mümkün olmuyor.
Ulaştırma, kendi başına ekonomik bir faaliyet olduğu gibi diğer sektörlerle yakın ilişkisi olan ve ekonomide başlı başına bir maliyet sorunu olan hızlı ve
güvenli taşımacılıkla diğer sektörlere avantajlar sağlayarak bu sektörleri olumlu yönden
etkileyen bir hizmet sektörüdür. Ulaştırma kamusal bir hizmettir. Bu hizmetin ihtiyaç
duyulduğunda kullanılmak üzere depolanma olanağı bulunmamaktadır. Ulaştırma hizmeti,
diğer sektörler kendisine ihtiyaç duyduğu kadar bu hizmeti üretmek ve/veya sunmak
durumundadır.
Vezirköprü'nün tarihini ele aldığımızda ekonomik refahı o dönemde ki sahip olduğu ulaşım imkanlarıyla pareleldir.
Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın yol vurgusunu bizim siyasilere tekrar hatırlatmak isterim. "Yol Medeniyettir sözü"nü tekrar eden bir konuşmasında şöyle demişti
"Ülkeye ve millete hizmet yolculuğu son durağı olmayan, mesafe katettikçe çıtayı yükseltmek gereken heyecanı ve enerjiyi hep artırmak icap eden bir davadır. Yol, elektrik, içme suyu, atıksu gibi altyapı hizmetleriyle mimari eserler aynı zamanda medeniyet göstergesidir. Eğitim, sağlık, kültür gibi medeniyet unsurları bu altyapı üzerinde yükselir."
O halde Vezirköprü'nün medeniyetini artıracak bir vizyona ve birlikteliğe ihtiyacı var. Aksi halde çekememezlik ve ayrışmalarla anılan bir ilçe olarak kaybetmeye ve küçülmeye devam edecektir.