VEZİRKÖPRÜ YAŞAM GAZETESİ
Hür basın Demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Yerel ve ya ulusal basın sayesinde ilçemizde, ülkemizde, dünyada olan biteni anlarız. Basın sayesinde halkın istek arzuları yönetenlere ulaşır. Bu anlamda basın aynı zamanda toplumun sesi vicdanıdır. Basın yönetenlerinde sesidir, kamu adına yapılanlar yapılmak isteneler yine basın sayesinde halkla paylaşılır.
Bu anlamda yerel basının da önemi küçümsenemez. İlçemizin bölgemizin sorunları, eksikleri, ihtiyaçları yerel basın aracılığı ile muhataplarına ulaşır. Kamu adına icraat yapanların icraatları, vaatleri yerel basın sayesinde takip edilir. Yerel basın bu bakımdan ilçenin de hafızası gibidir. Başta siyasiler olmak üzere kimin ne zaman ne dediği kimin ne zaman ne vaatlerde bulunduğunun takibi de yerel gazetelerin arşivleri sayesinde muhafaza edilir.
Bu anlamda Vezirköprü Yaşam Gazetesi olarak yıllardır sürdürdüğümüz tarafsız, hakkaniyet ilkesine bağlı habercilik anlayışımız devam ederken, İlçemizin ihtiyaçlarını da her daim gündeme taşımaya devam edeceğiz. Bu yolculukta bizlere destek veren gazetemizin çalışanları başta olmak üzere ilçemizde gazetecilik mesleğini icra eden gazeteci arkadaşlarımızın Gazeteciler gününü kutluyorum.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nasıl ortaya çıktı. Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür. 1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.
4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır.
“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.