GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-11-2022 13:55

Denetimlerde 457 Tarım Aracı Trafikten Men Edildi

Denetimlerde 457 Tarım Aracı Trafikten Men Edildi

Denetimlerde 457 Tarım Aracı Trafikten Men Edildi

 01 Ocak-28 Kasım 2022 Tarihleri Arasında İcra Edilen Trafik Denetimlerinde 25.938 Tarım Aracı ve Sürücüsü Kontrol Edilerek, 457 Tarım Aracı Trafikten Men Edilmiştir

03.02.2021 tarihli ve 2021/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve 2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarının en aza indirilmesi maksadıyla; sürücü, yolcu ve yaya olarak tanımlanan trafikteki insan unsurunun trafik ortamında yaptıkları kural ihlalleri ile bu ihlaller sonucu meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesine yönelik kısa vadede yapılacaklarla ilgili bir sistem yaklaşımı ortaya koyulması hedeflenmiştir.

Bu sayede kaza nedenli ölümler ve ciddi yaralanmaların en aza indirilmesi, trafik kazaları nedeniyle yaşanmakta olan diğer sosyo-ekonomik kayıpların da (iş gücü, zaman, maddi hasar, gelir kaybı, acil müdahale, kurtarma, tedavi, rehabilitasyon, kazazede yakınlarının uğradığı maddi ve manevi zararlar vb.) genel anlamda toplumsal hayatın, özel de ise bireylerin yaşamlarını tehdit edebilme kapasitelerinin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

Bu doğrultuda, Samsun Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı trafik birimlerimiz tarafından yürütülen denetim, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında;

01 Ocak-28 Kasım 2021 tarihleri arasında icra edilen trafik denetimlerinde 6.567 tarım aracı ve sürücüsü kontrol edilmiş, 284 araç trafikten men edilmiş, 607 sürücüye 375.566 TL idari para cezası uygulanmıştır.

01 Ocak-28 Kasım 2022 tarihleri arasında icra edilen trafik denetimlerinde ise 25.938 tarım aracı ve sürücüsü kontrol edilmiş, 457 araç trafikten men edilmiş, 854 sürücüye 726.275 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre kontrol edilen tarım aracı ve sürücü sayısında %294,97, trafikten men edilen araç sayısında %60,92, ceza uygulanan sürücü sayısında %40,69, uygulanan ceza miktarında ise %93,38 artış meydana gelmiştir.

01 Ocak-31 Ekim 2021 tarihleri arasında 3.889, 01 Ocak-31 Ekim 2022 tarihleri arasında ise 7.400 traktör sürücü ve yardımcısına güvenli tarım aracı kullanımı hususunda eğitim verilmiştir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre eğitim verilen sürücü sayısında %90,28 artış meydana gelmiştir.

İçişleri Bakanlığımızca 22 Ağustos 2013 ve 31 Aralık 2017 tarihinde uygulanan ‘Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi’ kapsamında 19.480 tarım aracı sürücüsüne güvenli trafik eğitimi verilmiştir.

İlimizde tescilli 56.285 adet traktör bulunması ve buna bağlı olarak tarımsal hareketliliğin yoğunluğu göz önünde bulundurularak tarım araçları kazalarını en aza indirilmesi maksadıyla, Samsun Valilik Makamının Olur’u ile 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren projeye devam edilmiş olup, 31 Ekim 2022 tarihi itibarıyla 35.149’u tarım aracı sürücüsü olmak üzere, toplamda 54.629 tarım aracı sürücü ve yardımcısına daha trafik eğitimi verilmiştir.

Projenin uygulanmasına 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edilecek olup, proje kapsamında icra edilen eğitimlerde tarım araçları sürücü ve yardımcılarına; Jandarma Trafik Timleri tarafından Tarım Araçlarının Karayolunda Güvenli Kullanımı, İlçe Tarım Müdürlüklerince görevlendirilen personel tarafından; ‘Tarım Araçlarının ve Ekipmanlarının Tarım İşlerinde Güvenli Kullanımı’, İlçe Sağlık Müdürlüklerince görevlendirilen personel tarafından; Trafik Kazalarında Yaralanmalar ve Genel İlkyardım hususlarında eğitimler verilmektedir.

Tarım Araçları Güvenli Kullanımı Projesi Bilgilendirme Faaliyetleri kapsamında; özellikle pat-pat ve traktör kazalarının önlenmesi, ölü ve yaralı sayısının en aza indirilebilmesi ve yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi maksadıyla İlçe Jandarma Komutanlıkları ve Jandarma Trafik Timleri tarafından;

  • İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlıkları ziyaret edilerek; ‘Tarım araçlarında teknik eksikliklerinin giderilmesi, işaret levhalarının taktırılması ve devrilmeye karşı koruyucu çerçevelerin kullanımının yaygınlaştırılması’ hususunda hazırlanan bilgilendirme mesajının 75.117 tarım aracı kullanıcısının cep telefonuna SMS olarak gönderilmesi sağlanmış olup, aylık periyotlarda SMS gönderimine devam edilmektedir.

 

  • İlçe Müftülükleri ziyaret edilerek; Cuma namazlarında vatandaşlarımızın trafik güvenliği konusunda bilgilendirilmesi, ayrıca trafik kurallarına uymamanın bir nevi kul hakkı olduğunun hatırlatılması ve trafik adap ve ahlakı bilincinin oluşturulması hususunda gerekli bilgilendirme yapılarak, koordinasyon sağlanmıştır ve ilgilendirme faaliyetlerine devam edilmektedir.

 

  • Tarım aracı kullanıcılarını, trafik kuralları ve yapılan hatalar konusunda bilgilendirmek maksadıyla, 5.000 adet afiş ve 30.000 adet broşür hazırlanarak, kırsal mahallelerde halkın yoğun olarak bulunduğu kahvehane, cami vb. alanlara asılmak ve denetimlerde sürücülere dağıtılmak suretiyle yol kullanıcılarının bilgilendirilmesi faaliyetlerine devam edilmektedir.

 

  • ‘Reflektör Tak Görünür Ol Projesi’ kapsamında; belediyeler, şoförler odası ve ziraat odaları ile koordine kurularak, ‘Reflektörsüz Traktör Kalmasın’ sloganı ile römorkların görünürlüğünü artırmak için son 3 yılda 774 adet reflektör dağıtımı yapılmış olup, söz konusu projeye Samsun Valilik Makamının Olur’u ile 31 Aralık 2025 tarihine kadar devam edilecektir.

 

01 Ocak-28 Kasım 2021 tarihleri arasında ilimiz genelinde 79 tarım aracı kazası meydana gelmiş olup, bu kazalarda, 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 136 vatandaşımız ise yaralanmıştır. 01 Ocak-28 Kasım 2022 tarihleri arasında ise 69 kaza meydana gelmiş olup, bu kazalarda, 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 98 vatandaşımız da yaralanmıştır. 2021 yılı ile kıyaslandığında, 2022 yılında tarım aracı kazalarında %12,66, yaralı sayılarında ise %27,94’lük bir azalış yaşanmıştır.

Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ülkemizde her yıl meydana gelen trafik kazalarında, binlerce insanımız hayatını kaybettiğine ve yüz binlerce insanımızın da yaralandığına dikkat çekerek, bu trafik kazalarının bir kısmının da karayolunda trafik kurallarına uymadan ve yeterli teçhizatı olmadan seyreden traktör ve pat pat gibi tarım araçlarından kaynaklandığını dile getiren Valimiz Sayın Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Bir tarım kenti olan ilimizin geniş tarım arazilerinde de bu tarım araçlarının yaygın olarak kullanılması nedeniyle zaman zaman maalesef ilimizde de bu tür kazalar meydana gelebilmekte, can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bu noktada tarım aracı sürücü ve yardımcılarından trafik güvenliğinin sağlanabilmesi ve elem verici trafik kazalarının yaşanmaması, ayrıca olabilecek kazaların önlenebilmesi ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınmaması için kurallara azami dikkat ve hassasiyet bekliyoruz.” dedi.

Meydana gelen tarım aracı kazalarında araçta bulunan sürücü ve yolcuların hayatını kaybetme olasılığının diğer araçlara göre daha yüksek olduğunu belirterek, diğer araç sürücülerine karşı görünürlüklerini artırmak amacıyla tüm traktör römorklarına iki adet reflektör takılmasının sürücülerimizin ve yolcularımızın güvenliği açısından zorunlu olduğunu özellikle ifade eden Sayın Valimiz, römorklara yola dökülecek ve diğer insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde yükleme yapılmaması, şehirlerarası karayollarının geçiş amaçlı kullanılması ve sürekli bu yollarını işgal edilmemesi, dar yollarda ve kontrolsüz kavşaklarda diğer motorlu araçlara geçiş hakkı verilmesi gibi konularda dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Bu konudaki gayretli ve özverili çalışmaları için İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı trafik birimlerimizde görevli personellerimizi tebrik eden Sayın Valimiz, denetim, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının kararlılıkla ve kesintisiz bir şekilde devam edeceğini kaydetti.

 

AdminAdmin