Azerbaycan’da Hemşehrimiz Prof. Dr. Hayrettin İvgin Hakkında Profesör Vüqar Ahmet’in Hazırladığı “Hayrettin Hoca” Adlı Bir Monografik Kitap Yayımlandı.
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Nizami Gencevî Edebiyat Enstitüsün yayınları arasında yayımlanan “Hayrettin Hoca” adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Vüqar Ahmed, bu enstitünün Basın Tarihi ve Gazetecilik Şubesinin Müdürüdür. Vüqar Ahmet bir akademiktir. Akademik unvanı, deneyimli ve çok sayıda eser yazmış, akademisyenler yetiştirmiş, uluslararası bilim âleminde bilimsel çalışmalar yapmış profesörlere verilen bir ünvandır. Bu titri alanlar dünyada “Ordinaryüs Profesör” olarak bilinirler.
“Hayrettin Hoca” kitabının yazarı Akademik Vüqar Ahmed’in 12. kitabı olup Ekoprint Yayınevinden çıkmıştır. 200 sayfalık kitap bir monografik çalışmadır. Kitabın Ön Sözünü, Edebiyat Enstitüsünün Müdürü, Filolog, Felsefeci Doç. Dr. Mehman Hesenli yazmıştır. Ön Söz’de Mehman Bey kitabın içeriğine övgülerle birlikte Hayrettin İvgin için “Türk dünyasının şöhretli alimi akademik Hayrettin İvgin’in çok sahalı bir kalem sahibi olarak o hem folklorsinast bir bilgindir, araştırmacıdır, edebiyatsinasttır, hem de tarihçi etnograftır” ifadelerini kullanmıştır. Kitapta, Hayrettin İvgin’in lirik konularda şiirler yazan bir şair olup onun şairliği konusunda belki de onlarca kitap yazmak gerekir yorumu getirilmiştir. Kitapta Hayrettin İvgin bilimsel çalışmaları çok dikkatle incelenmektedir. Kitabın yazarı Vüqar Ahmed bu monografiyi hazırlarken, Hayrettin İvgin’in yüzlerce bilimsel yazılarını, kitaplarını tetkik etmiş, Hayrettin İvgin hakkında yazılan kitaplardan ve ilim adamlarının çalışmalarından yararlanmış, aynı zamanda bilim arşivlerinde bulunan Hayrettin İvgin ile ilgili belgelerden kaynaklar göstererek eseri genelleştirerek hazırlamıştır.
Kitabın, geniş okuyucu kitlesi tarafından da okunması amaçlanmıştır. Bu monografyadan Türk dilbilimcilerinin, halk bilimcilerin ve mezuniyet çalışmalarında yüksek okul öğrencilerinin yükseklisans çalışması yapanların, doktora çalışmasında bulunanların ve araştırmacı bilim adamlarının yararlanabileceği söylenmiştir.
Kitabın bilimsel redaktörlüğünü Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’nin (AMEA) Başkanı Akademik Prof. Dr. İsa Hebibbeyli yapmıştır. Ayrıca bu kitabın jüri üyeliğini Prof. Dr. Elçin İsqenderzade, Doç. Dr. Gülbeniz Babayeva, Araştırmacı-Yazar Qardaş Elişoğlu gerçekleştirerek imzalamışlardır. AMEA’nın Büyük İlmi Çalışanı Dr. Dilber Rzayeva da teknik redaktörlük yapmıştır.
Azerbaycan Devlet Enformasyon Ajansı, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Haber Portalı, Avanqard Medeniyet Portalı, Medeniyet Az. Enformasyon Ajansı Moderatör Az. Enformasyon Ajansı, Literature Az. Haber Portalı, Olke press.Com Ölkenin Esas Xeberleri Haber Portalı, Edebiyyat Az. Azerbaycanın Medeniyyet ve Edebiyyat Portalı vb. haber ajansları bu kitapla ilgili haberlerini portallerinde geçmişler ve haberler Azerbaycan’ın tüm gazetelerinde yayımlanmıştır. Ayrıca kitap, Azerbaycan’ın tüm kütüphanelerine gönderilmiş, belli bilim insanlarına da dağıtılmış, bilim kuruluşlarına iletilmiştir.